Tuesday, March 27, 2018

Datování Hornin Pomocí Radioaktivních Izotopů

Radiometrické datování - Wikipedie

Radioaktivní Datování Hry

Hodiny Ve Skalách-Strana 1 z 17

Co je proces odhadování

datování hornin pomocí radioaktivních izotopů

Zirkony tvoří také více krystalických vrstev během metamorfní události, které každý může záznam izotopového stáří události. Tato transformace může být provedeno v mnoha různými způsoby, včetně alfa rozpad (emisí alfa částic ) a rozpad beta ( elektron emise, pozitronová emisní, nebo electron capture ). Pomocí měření produktů rozpadu zaniklé radionuklidy s hmotnostním spektrometru a pomocí isochronplots, je možné určit relativní stáří různých akcí v rané historii sluneční soustavy. Hmotnostní spektrometr byl vynalezen v roce 1940 a začal být používán v radiometrické datování v roce 1950. Pro všechny ostatní nuklidy, podíl původní nuklid, aby jeho produkty rozpadu mění předvídatelným způsobem jako původní nuklid se rozkládá v průběhu času. Uhlík-14, i když je neustále vytvářen pomocí srážek neutronů generovaných kosmického záření s dusíkem v atmosféře, a tak zůstává na téměř konstantní úrovni na Zemi. Navíc, prvky mohou existovat v různých izotopů, přičemž každý izotop prvku liší v počtu neutronů v jádře. Rubidium-stroncium datování není tak přesné jako uran-olovo metoda, s chybami 30 až 50 milionů let pro 3-miliard-rok-starý vzorek. Draslík-40 má poločas 1,3 miliardy let, a tak tato metoda je použitelná pro nejstarší skály. Při určité teplotě, krystalová struktura má vytvořeny dostatečně, aby se zabránilo šíření izotopů. Datovací metody založené na zaniklé radionuklidy lze také kalibrovat s U-Pb metoda dát absolutní věkových kategorií. Keramiku lze datovat do poslední dobu zažili významné tepla, obecně, kdy byly vypáleny v peci. Tento režim se používá k dnešnímu dni starých vyvřelých a metamorfovaných hornin, a byl také použit k datu měsíční vzorky. Pro data až několik milionů let micas, tektites (úlomky skla z vulkanické erupce), a meteority jsou nejvhodnější. Zachycený náboj se hromadí v průběhu času v sazbě stanovené podle množství záření pozadí v místě, kde je vzorek byl pohřben.

datování hornin pomocí radioaktivních izotopů

  • Jak Stará je Země: Radiometrické
  • Datování Fosilií, Jak Jsou Zkameněliny
  • Radiometrické Datovací Metody
  • Měnící se Pohledy na Historii

Po ozáření, vzorky jsou zahřívány v sérii kroků a xenonové izotopový podpis plynu uvolněného při každém kroku je analyzován. Tyto teploty jsou stanoveny experimentálně v laboratoři uměle resetování vzorku minerály pomocí vysoké teploty pece. Také, zvýšení slunečního větru, nebo na magnetické pole Země nad současnou hodnotu sníží množství uhlíku-14 vytvořené v atmosféře. Uran obsah vzorku musí být známy, ale to může být stanovena umístěním plastové fólie nad leštěný plátek materiálu, a bombarduje je s pomalými neutrony. Tedy vyvřelých nebo metamorfovaných hornin nebo taveniny, které se pomalu, chlazení, nezačne vykazovat měřitelné radioaktivní rozpad, dokud se ochladí pod uzavření teploty. Stimulací těchto minerálních zrn buď pomocí světla ( opticky stimulovaná luminiscence nebo infrared stimulated luminiscence seznamka) nebo teplem ( termoluminiscence datování ) způsobuje signál, luminiscence být emitovány jako uložené nestabilní elektronové energie se uvolní, jehož intenzita se mění v závislosti na množství radiace absorbované během pohřbu a specifické vlastnosti minerální. Vynesení isochron se používá k vyřešení věku rovnice graficky a vypočítá věk vzorků a původní složení. Tak, jako událost markeru 1950 vody v půdě a podzemní vody, 36 Cl je také užitečné pro datování vody méně než 50 let před současností. 36 Cl neviděl použít v jiných oblastech geologických věd, včetně datování ledu a usazenin.

http://datingseiten.date/bar-zum-flirten-in-munchen/

V mnoha případech, dcera nuklid je sám o sobě radioaktivní, což má za následek rozpad řetězce, nakonec končí s tvorbou stabilní (neradioaktivní) dcera nuklid; každý krok v tomto řetězci je charakterizován výraznou half-life. Konečný produkt rozpadu, olovo-208 ( 208 Pb), je stabilní a může již podstoupit spontánní radioaktivní rozpad. Toto může být viděno v concordia diagram, kde vzorky plot podél errorchron (přímka), která protíná concordia křivky na stáří vzorku. V průběhu času, ionizujícího záření je absorbováno minerálních zrn v sedimentech a archeologické materiály jako křemen a draselný živec. Postupy používané izolovat a analyzovat rodič a dcera nuklidy musí být precizní a přesné. Uvolňování oxidu uhličitého do biosféry v důsledku industrializace také depresi podíl uhlíku-14 o několik procent; naopak, množství uhlíku-14 byla zvýšena o nadzemní jaderné testy, které byly provedeny do počátku 1960. Principy a aplikace geochemie: komplexní učebnice geologie pro studenty (2nd ed.). Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall. Podíl uhlíku-14, až zůstává organismu jsou zkoumány poskytuje údaj o době, která uplynula od jeho smrti. Případně, pokud několik různých minerálů může být ze stejného vzorku se předpokládá, že jsou tvořeny stejnou událost a jsou v rovnováze s rezervoárem, když jsou vytvořeny, by měly tvořit isochron. Věk se počítá ze svahu isochron (line) a původní složení v důsledku zachycení isochron s y-osou.

No comments:

Post a Comment