Sunday, April 29, 2018

Draslík Argon Seznamka Archeologie Definice

Radiokarbonové datování - Wikipedie

Circa - Wikipedie

Ze stejného důvodu, 14 C koncentrace v okolí velkých měst, jsou nižší než atmosférický průměr. Další výsledky v průběhu příštích desetiletí podporované průměrné datum 11,350 BP, s výsledky myslel být co nejpřesnější v průměru 11,600 BP. Oxid uhličitý produkovaný tímto způsobem se šíří v atmosféře, se rozpustí v oceánu, a je převzat do rostliny prostřednictvím fotosyntézy. Protože čas potřebný k převést biologických materiálů fosilních paliv je podstatně delší, než čas potřebný pro jeho 14 C k rozkladu pod detekovatelné hladiny, fosilní paliva obsahují téměř žádné 14 C, a jako výsledek tam byl znatelný pokles v poměru 14 C v atmosféře, začínat v pozdní 19. století. Výsledná data, v podobě kalibrační křivky, je nyní používán pro převod dané měření radioaktivního uhlíku ve vzorku na odhad vzorku je kalendářní věk. Tento výsledek byl srgb, jako třeba pro kalibraci radiokarbonového věkových kategorií nebyl dosud objasněn. Tyto vylepšené pole metody byly někdy motivované pokusy dokázat, že 14 C datum bylo nesprávné. Často se stává, že vzorek pro radiokarbonové datování může být převzata přímo z objektu, ale existuje také mnoho případů, kdy to není možné. Pokud vzorek, který je 17 000 let je kontaminován tak, že 1% vzorku je moderní uhlíku, objeví se 600 let mladší; pro vzorek, který je 34,000 let stejné množství znečištění by mohlo způsobit chyby 4000 let. Ionty jsou urychlovány a procházejí striptérka, která odstraňuje několik elektronů tak, že ionty se objevují s kladným nábojem. Konvertoval uhlíku v jeho vzorku lamp black (saze) a je potažený vnitřní povrch válce. Různé prvky z uhlíkových výměna nádrže se liší v tom, kolik uhlíku mají ukládat, a jak dlouho to trvá pro 14 C generované kosmického záření plně míchat s nimi. V fotosyntetických cest 12 C je absorbován mírně snadněji než 13 C, což je více snadno vstřebává než 14 C. Pro soulad s těmito raných dokumentů, a aby se zabránilo riziku dvojité korekce pro chyby přiřazení nesprávné přípony half-life, radiokarbonové věkových kategorií jsou stále počítá s použitím nesprávné half-life hodnota. Výsledná křivka pak může být uzavřeno na aktuální kalibrační křivka tak, že určí, kde, v rozmezí naznačuje radiokarbonové datum, wiggles v kalibrační křivky nejlepší zápas wiggles v křivka pro vzorek dat.

Seznamka geochronology

Co Jsou To Izotopy? - Definice

draslík argon seznamka archeologie definice

Tam byl počáteční odpor k těmto výsledkům na straně Ernst Antevs, palaeobotanist, kteří pracovali na Skandinávském varve série, ale jeho námitky byly nakonec zlevnil o dalších geologů. To poskytuje přesnější datování v rámci stránek než předchozí metody, které se obvykle odvozen buď z stratigrafie, nebo z typologie (např. kamenné nástroje či keramika); to také umožňuje porovnávání a synchronizaci událostí na velké vzdálenosti. Při vyšších teplotách, CO 2 má špatnou rozpustnost ve vodě, což znamená, že je méně CO 2 je k dispozici pro fotosyntetické reakce. V případě, že kost byla zahřívána pod redukční podmínky, že (a spojené organické hmoty) může být zuhelnatělé. Existují dva typy testování technologie: detektory, které zaznamenávají radioaktivity, známé jako beta čítače, a akcelerátor hmotnostní spektrometry. 14 C signál z procesu prázdné měří množství kontaminace byly zavedeny během přípravy vzorku. Výsledný radiokarbonové kombinuje s atmosférickým kyslíkem za vzniku radioaktivního oxidu uhličitého, které je začleněno do rostliny prostřednictvím fotosyntézy; zvířata pak získávají 14 C jíst rostliny. Zjednodušené schéma uspořádání akcelerátor hmotnostní spektrometr používá pro počítání uhlíkové izotopy pro uhlíkové datování.

V roce 1990 vzorků byly testovány s AMS, poddajný (srgb) data od 11,640 BP 11,800 BP, a to jak se standardní chybou 160 let. Taylor také naznačuje, že dostupnost definitivní aktuální informace osvobodil archeologové z potřeby soustředit tolik energie na určení data jejich nálezy, a vedlo k rozšíření otázky archeologové byli ochotni se výzkumu. Například, dva vzorky odebrané z hrobky dvou Egyptských králů, Zoser a Sneferu, nezávisle datovat do 2625 BC plus nebo minus 75 let, byly datovány pomocí radiokarbonové měření průměru 2800 BC plus nebo minus 250 let. Starší vzorek je, tím méně 14 C tam má být detekován, a protože poločas 14 C (doba, po které poloviny daný vzorek bude mít zkažené) je o 5,730 let, nejstarší datum, který může být spolehlivě měřen pomocí tohoto procesu datum asi před 50 000 lety, i když zvláštní metody přípravy občas umožňují přesné analýzy starších vzorků. Další komplikace pocházejí ze spalování fosilních paliv jako je uhlí a ropa, a z nadzemní jaderné testy v letech 1950 a 1960. Tento nárůst 14 C koncentrace téměř přesně vyruší snížení způsobeno vyvěrající vody (obsahující staré, a proto 14 C vyčerpány, uhlí) z hlubin oceánu, tak, že přímé měření 14 C záření jsou podobné měření pro zbytek biosféry. Tento efekt se tvořily během kalibrace pomocí různých mořských kalibrační křivky; bez této křivky, moderní mořský život jeví 440 let, když radiokarbonové ze dne. K ověření správnosti metody, několik artefaktů, které byly datable jiné techniky byly testovány, výsledky testování byly v rozumné dohodě se pravda věkových kategorií objektů. Žádné 14 C signál z počítače na pozadí, prázdný, je pravděpodobné, že být způsobeno buď tím, že paprsky ionty, které tak neučinily očekávané cestě uvnitř detektoru, nebo hydridy uhlíku, jako jsou 12-CH 2 nebo 13 CH. Výpočet radiokarbonové věku také vyžaduje hodnotu poločas 14 C, který je pro více než deset let po Libby je počáteční práce byla myšlenka být 5,568 let.

No comments:

Post a Comment